Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceAktivní dovolenáJízdní řádyGEOFUN

Foto Iuventars - bienále 2018

Datum vydání: 12. 11. 2018

Čtvrté bienále fotografické soutěžní přehlídky Středních uměleckoprůmyslových škol z České republiky a Slovenska. Jaká je mladá fotografická generace mapuje projekt Foto Iuventars. Od roku 2012 mají studenti fotografie možnost představit veřejnosti svojí tvorbu v Českých Budějovicích.

Stálá fotografická síň Galerie Nahoře /svojí činnost zahájila v roce 1978/ pořádá letos již počtvrté soutěžní přehlídku fotografií studentů Středních uměleckoprůmyslových škol. Studenti oboru "Užitá fotografie a média" na výstavě prezentují každé dva roky svoje nejlepší práce. A pedagogům dává tento projekt možnost porovnat úroveň fotografie na jednotlivých uměleckých školách.

Na realizaci projektu s Galerií Nahoře spolupracuje Muzeum fotografie a moderních obrazových médií z Jindřichova Hradce, kde bude výstava představena na jaře příštího roku. Do letošní soutěže mohli studenti přihlásit maximálně šest fotografií a téma bylo volné. Soutěž obeslalo devadesát osm studentů z osmi českých a jedné slovenské umělecké školy, což je v historii soutěže zatím nejvyšší počet. Odborná porota ve složení: doc., MgA. Miro Švolík - předseda poroty, v letech 2009 - 2017 vedoucí oboru kreativní fotografie na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, od roku 2018 vedoucí Ateliéru fotografie na vysoké škole Art & Design Institut Praha, Mgr. Viktor Kopasz, vedoucí oboru Užitá fotografie a média Vyšší odborné školy grafické a Střední průmyslové školy grafické, Praha 1, Bohuslava Maříková - kurátorka Galerie Nahoře České Budějovice, neměla vůbec lehkou práci.

Na výstavu porotci vybrali sto třicet tři fotografií dvaceti šesti finalistů z osmi uměleckých škol z České a Slovenské republiky. Vítězkou se stala Zuzana Macková z Vyšší odborné školy grafické a Střední průmyslové školy grafické, Praha 1, na druhém místě se umístila Veronika Zrůstová ze Soukromé střední uměleckoprůmyslové školy-Zámeček, Plzeň a Anna Najmanová, ze Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České Český Krumlov, obsadila v soutěži třetí příčku.

"Foto Iuventars bienále 2018" je projekt, který dává studentům i pedagogům prostor k setkávání, vzájemné inspiraci a prezentaci studijních výsledků. Hlavním cílem této soutěžní přehlídky, kterou Galerie Nahoře každé dva roky realizuje, je podpora mladé nastupující fotografické generace.

Bohuslava Maříková

Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice a finančně se na něm podílí Muzeum fotografie a MOM  Jindřichův Hradec.

Objekty

Příslušné akce