Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceAktivní dovolenáJízdní řádyGEOFUN

Litomyšl Václavu Havlovi, Václav Havel Litomyšli

Datum vydání: 1. 2. 2012

Již koncem loňského roku slíbila litomyšlská radnice uspořádat přátelské posezení spojené s osobností Václava Havla. “Ideálním místem pro takové setkání, kde si promítneme například i pár záběrů ze Setkání sedmi prezidentů či poslechneme nějakou oblíbenou Havlovu kapelu, je Music Club Kotelna – tedy místo, kde by se Václav Havel cítil dobře,“ řekl již před koncem loňského roku starosta Litomyšle Michal Kortyš.

Setkání, které se uskuteční v sobotu 4. února od 18.00 hodin v Music Clubu Kotelna však nebude pouze vzpomínkovou záležitostí. Účast na besedě přislíbili Jiřina Šiklová, Tomáš Halík a Tomáš Březina, moderovat bude Pavlína Kvapilová. Věříme, že budeme mluvit i o významu myšlenek Václava Havla pro současnost i budoucnost. Zajímavý bude i pohled mladých lidí, kteří si euforii Sametové revoluce již nepamatují. Vstup na besedu je volný.

Od 21.00 hodin je v Music Clubu Kotelna naplánován koncert kapely The Plastic People of the Universe, jejímž byl Václav Havel nehrajícím členem. Tato rocková kapela patřila mezi hlavní protagonisty československého hnutí undergroundu v letech 1968 až 1988 a inspirovala vznik mnoha dalších undegroundových kapel. Dnes již patří mezi hrající legendu a o jednotlivých členech kapely se učí i děti ve školách. Jméno zakladatele kapely Milana „Mejly“ Hlavsy či dlouholetého manažera a uměleckého vedoucího skupiny Ivana Martina Jirouse není třeba představovat.

Po Hlavsově smrti vystoupili zbývající muzikanti na žádost Hlavsovy vdovy na oslavě Hlavsových nedožitých padesátých narozenin. Po koncertě se kapela rozhodla nahrát album jeho dosud nevydaných skladeb a nakonec padlo rozhodnutí pokračovat v hraní. U baskytary nahradila Hlavsu Eva Turnová, za bicí zasedl bubeník Hudby Praha Ludvík Kandl (v roce 2009 jej nahradil Jaroslav Kvasnička) a v letech 2001-2009 byl členem kapely kontrabasista Ivan Bierhanzl, který s kapelou krátce vystupoval už v 70. letech. O zpěv se členové kapely dělí.
V současné době kapela každoročně odehraje několik desítek koncertů v České republice i v zahraničí. Od roku 2007 vystupuje v Národním divadle (od roku 2010 přesunuto na Novou scénu Národního divadla) v Praze před a po představení hry Toma Stopparda Rock'n'roll. Hra pojednává mimo jiné o osudech disentu a kulturního undergroundu v totalitním Československu a kapela Plastic People je v ní několikrát zmiňována.

V Music Clubu Kotelna bude mít kapela Thle Plastic People of the Universe svoji premiéru. Vstupenky na koncert si můžete zajistit v knihkupectví Paseka na Smetanově náměstí nebo přímo v Music Clubu Kotelna. Vstupné v předprodeji 150 Kč, na místě 190 Kč.

zdroj: Českomoravské pomezí